İran Kedisi

İran kedisi uzun tüylü kedi ırkları grubuna girer. Fars kedisi olarak da bilinirler. Persian kedisi de denir.


Belirleyici özelliklerinden biri basık burunları ile basık yüzü, diğeri  ise kısa bacaklarıdır. Diğer morfolojik özellikleri ise kalın boyun, uzun tüylerdir. Uzun tüylü bir kedi olduğundan bakımı zor bir kedidir. Buna rağmen bilinen ve bakılan en eski kedi ırklarından biridir. Her renkte İran Kedisi olabilir.

  İran Kedisinin basık yüzü ve burnu olduğundan dolayı, diğer kedilerin aksine göz yaşı akıntısı içeri doğru değil de, dışarıya akar. Gözlerin her daim akıntı içinde olması, düzenli temizlenmediği takdirde, göz çevresinde alerjik reaksiyonlar oluşmasına neden olabilir.

   İran Kedilerinin uzun ve sık tüyleri iki tabakalıdır. Tüyler düğümlenerek kıtık oluşuma neden olmaya müsait bir yapıdadır. Düzenli olarak her gün taranıp, bakımı yapılmaz ise, tüylerde açılması imkansız hale gelen topaklanmalar oluşabilir. Bunun sonucunda kedinin derisinin hava almasına engel olacağı için, kısa zamanda deride yara oluşması işten bile değildir. Kıtık ve tüy topakları, İran Kedisinin  günde bir veya iki kere, uzun seanslar halinde, özel kedi tarağı ile taranmasıyla önlenebilir. Bu şekilde hem ölü tüylerinden kurtulan ve kendini temizlemesi kolaylaşan İran Kedisi, hem de sahibi daha rahat edecektir. Tüy dökme mevsimlerinde ise, İran Kedisinin uzun tüyleri, pet kuaför hizmeti veren veterinerlerde traş edilmelidir.

   İran kedilerinin küçük sayılabilecek kulaklarının alt kısmında, sık ve uzun tüyler bulunur. Büyük yuvarlak gözleri, yüzündeki ve burnundaki basıklık nedeniyle çoğu zaman kısık bir görünüm oluşturur. Genel olarak aşağı sarkmış gibi duran dudak kenarları onlara üzgün ve mutsuz bir yüz ifadesi verir. Bu hüzünlü yüzü, onun asil duruşundan hiçbir şey kaybettirmez ve farklılığını bu yüz ifadesinden alır ve birçok yarışmada birinciliği elde etmesini sağlar.

   Burnu genelde küçük ve basık olan İran Kedilerinin, bazılarında aşırı basıklık vardır. Bu aşırı basık burun, nefes almada sıkıntı yaşanmasına neden olabilmektedir. Ayrıca uzun ve yoğun tüylerini temizlemeye çalışan İran Kedisinin, midesinde tüy yumakları oluşabilir. Bu yumakları sisteminden atabilmesi için uzun tüylü kediler için hazırlanmış kuru mamalar tercih edilmelidir.

   İran Kedisi, her gün temizlenen gözleri ve sürekli taranarak bakım yapılması gereken tüyleri olsa da, evlerde bakımı tercih edilen kedilerin başında gelir. Bunun en önemli nedeni, sahibine bir köpeğin bağlılığı gibi bağlılık göstermesi,sürekli etrafında dolanması ve kucağa alınarak okşanmaktan keyif alan, sakin bir kedi olmasıdır. İran Kedisi zekidir ve çabuk öğrenir. İnsanlarla arasındaki  iletişim güçlüdür. Tüm bu güzel huylarının yanında, basık sevimli yüzü, tıknaz yapısı, pofuduk tüyleriyle çok güzel bir dış görünüşü vardır. Evin en güzel köşesinde, asil bir şekilde oturur ve gelen misafirleri kendine hayran bırakır.

1 yorum so far

Kadıköy pet kuaför konusunda bilginiz var mı? Kadıköy pet kuaför arayışım mevcut.


EmoticonEmoticon