Gebe İneklerde Aşılama Programı

Dişi buzağılar düve olunca ilk tohumlama zamanı gelince yani pubertaya gelince pubertaya yüzde 70 canlı ağırlığına ulaşınca, buda yaklaşık 24 veya 15 ayda karma aşı, mastitis aşısı ve karma clostridium aşısı yapılmalıdır. Leptospiroz problemi olduğu bölgelerde ise leptospiroz aşısını yapmada fayda vardır. Daha çok doğu bölgelerinde görülür leptospiroz , kendini kan işeme ve sarılıkla ortaya koyar ve bulaşıcı bir hastalıktır onun için önemlidir aşısını yapmakta fayda vardır.




Gebe olunca inekte yapılması gerek ilk şeylerden biri kuru dönemi gelince yani doğuma 2 ay kala kuruya almaktır hayvanı. Hayvanı kuruya aldıktan sonra henüz hayvan süt vermeye başlamadığından doğuma 45 gün kala mastitis aşısının tekrarı, pasterurella aşısı le aşılanırken, buzağı korunması içinde ilk önce ilk E.col ve Klostridium C aşısı uygulanır.
Aşılamada en önemli dönemlerden biri hayvanın kurudaki dönemidir. İnek kuruya alındıktan sonr asüt azalsın diye suyu kesilir ve sonrasında meme lobları boşaltılıp kuru dönem mastitis tüpleri ile dört meme lobuna mastitis tüpleri sıkılır ve artık sağılmaz hayvan. İnek adayı olan gebe düveye pasteurella aşısı, karma klostridyum aşısı, geniş etkili antiparaziter ilaç enjeksiyonu ve mastitis aşısı uygulanır.
Hayvanın doğumuna üç hafta önce ise ikinci E. coli, Klostridyum C aşısı, Mastitis aşısının tekrarı yapılır, Leptospirosis ve viral solunum yolları içinde aşılar tekrarlanır. Bu dönemde bir A, D, E vitamin karması enjeksiyonu yapılması da iyi olacaktır. Doğuma bir hafta kala, iki on gün kala yani yüksek dozlu D3 vitamini enjeksiyonu yapılır. Bazen, Theileriosis hastalığı olan yerlerde, kenelerin aktive olmaya başladığı zamanlarda, yada bir iki ay öncesinde şubat ayı içinde Theileriosis aşısınıda yaptırmak gerekir.
  
Heryıl şubat ayındada Theileriosis aşısıda yapılması unutulmamalıdır. Yapılan aşılar kayıt altına alınmalıdır. Bazı bölgelerdede kuduz da görülmektedir. Bunun içinde sığırlarada kuduz aşısı yapılması gereklidir. Hastalık riski olan yerlerde kesinlikle yapılmalıdır.


EmoticonEmoticon