Buzağılarda Aşılama Programı

Buzağılarda ilk ve ön önemli yapılması gerekn aşıdan daha önemli olan aslında aşı yerinede geçen şey kolostrumdur. Halk dilinde ağız sütü denen dağum sonrası ilk 24 saat tam olarak gelen ilk süt sonrası da azalan süttür. Buzağı doğar domaz hazır antiserum uygulaması yapılır. Göbek kordonu dikkatli bir şekilde kesilir. Önceden kesilir denirdi şimdilerde kendi haline bırakılmasıda tavsiye ediliyo . Birazda size kalmış artık.


Buzağının ağız sütü koolostrumu içmesi sağlanmalıdır.

Buzağı ilk ağız sütünü ilk iki saatte 2 litre olcak şekilde almalı sonra iilk 12 saat boyuncada en az altı sekiz litre arasında almalıdır. Ve bu miktarlar dikkatle incelenmelidir. Buzağı annesinin yanından ayrılmalıdır. Hem zarar verebilir annnesi hemde daha temiz ve kuru bir yere alınmalıdır.
Aşılamada 
onikinci hafta pasteurella aşısı yapılmalı ,,,,, öksürük ve zatüre aşısı denir halk arasında
aynı hafta içinde viral solunum yolu enfeksiyonları karşı karma aşı uygulaması yapılır.
ondördüncü hafta bu iki aşılar tekrarlanır.
4- 8 aylığa gelince buzağılara Bruselloz hastalığına karşı aşılama yapılmalıdır. Tarım müdürlükleri bu aşıyı yapar. Bu dönemde unutulmaması gereken diğer aşıda ŞAP aşısıdır.
Şap aşısı ilk kez aşılancak olan hayvanlarda dört ay  arayla bir yaşına kadar 4 ayda 8. ayda 12 ayda olmak üzere üç defa yapılır. Sonrasında altı ayda bir tekrar olarak devam edilir.


Dişi buzağılar düve olunca ise ilk tohumlama yapmadan önce 14 - 15 ayda yani yüzde 70 kiloya ulaşınca karma viral aşı, mastitis aşısı ve karma klostridyum aşısı yapılır. Problemli bölgelerde Leptospiroz da yapılmalıdır.
Kuduz aşısıda yapılmalıdır sorunlu bölgelerde.


EmoticonEmoticon