Ekim Ayı İsmini Nereden Almıştır?

12 ayınızdan Ekim ayının isminin nereden geldiğini merak edip araştırdığımda aslında ekmek den ekim haline gelmiş.Ekim, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 10. ayı olup 31 gün çeker.
Bizim ülkemizde, Atatürk devrimine değin Sümer-Babil-İbrani-Süryani-Arami ad Tişri den gelme Teşrin-i Evvel olan ayın adı Cumhuriyet'ten sonra da İlk Teşrin, İlkteşrin ya da Birinci Teşrin, Birinciteşrin olarak kullanılmıştır, 10 Ocak 1945'te kabul edilen 15 Ocak 1945'te yürürlüğe giren ve dört ayın adlarını değiştiren yasa ile ayın adı Ekim Ayı olarak kondu. Türkçe "ekme" eyleminden türemiş ekim ayının ismi, hani bu ayda ülkemizde tarlaların sürülüp ekildiği ay ya ondan ekmeden ekim ekme anlamındadır.

Anadolumuzda bu ay için "Gazel ayı" dendiği de biliyorum, "gazel" "kuru yaprak" anlamına geliyomuş. Ekim ayında aklımızda canlanan yaprakların dökülmesi genelde. Bu ay için "Avara" diyenler de vardır. Gagauzca ( gökoğuzca, Moldovadaki gagauz yerli özerk bölgesinde yaşayanların dilidir) gibi Türkçenin kimi lehçelerinde bu aya "kasım" denir. Bu fark; Julien yöntemi Güneş takvimi ile Gregorien yöntemi Güneş takviminin bu yüzyıl (20.yy) için 13 gün farkı olmasından dolayıdır. "Kasım" adı "Yahya" peygamberin takma adı olduğundan, Gagauzlar ( gökoğuzca, Moldovadaki gagauz yerli özerk bölgesinde yaşayanlar) bu iki Güneş takviminin gün farkından dolayı, "kasım" adını bu aya daha yakın olarak görüp onun için demişlerdir.

Ekim ayının  İngilizce karşılığı da "October" demektir, Latince de 8 anlamına gelen "octo" dan gelir bu. Aylara bölünmemiş kış süreci, Ocak ve Şubat arasında bölünene kadar eski Roma takviminde Ekim ayı 8. aymış.


EmoticonEmoticon