İyi Bir Aşılama Nasıl Yapılır?


Aşılama aslında koruyucu hekimliktir. Ve hasta etmemektir önemli olan hayvanlarımızı. Öncelikle aşıamayı niçin yaparız sorusunu sorduğumuzda aldığımız cevap hastalıklardan korunmak içindir herzaman. Aşıyı şüphesiz herkes  hastalıklardan korunmak için yapar. Ama unutulmaması gereken bazı önemli noktalar vardır aşılama yaparken . Öncelikle aşılama yapılacak hayvanın taşıması gereken bazı özellikler vardır göz ardı edilecemeyecek derecede önemli özelliklerdir bunlar. Aşıların bazıları %100 etkili iken bazı aşılmalar ise sadece hastalığın etkinliğini azaltmaktadır. İşte burda devreye giren şey ise iyi aşılama yöntemleridir.
--Öncelikle aşılama yapacağımız hayvanın bulunduğu ortam çok önemlidir. Mümkün olduğunca stresten az, rahat, temiz ve istikrarlı bir ortamda bulundurulması lazım.
--Hayvanlar aynı yaş grupları aynı ortamda olacak şekilde barındırılmalıdırlar.
--Taze, kaliteli yemler ve konsantre yemler verilmeli önlerinde temiz su bulundurulmalıdır.
--_--Önem verdiğimiz konulardan biride hatta en önemliside herhangibir klinik belirti, bulaşıcı hastalık riski taşıyan ve başka ahırdan gelen hayvanlar hemen ayrılmalıdır sürüden ve diğer hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
--Sineklerle uygun mücadele yöntemleri seçilip belirli dönemlerde uygulanmalıdır.
--Haşerelerin kontrolü yapılmalıdır.
--Yemler temiz ve kapalı ortamlarda depolanmalıdır.
--Dışardan gelen hayvanlara önce karantina uygulaması yapılıp , sonrasında uygun muayenelerle kontrol edildikten sonra sürüye katılmalıdırlar.
--Tetanoz aşısı yaparken özellikle tetanoz toksoid aşı ve antitoksini karıştırılmamalıdır.
--Aşılar artı 1 ile artı 4 dereceler arasında muhafaza edilmeli ve soğuk zincir kırılmamalıdır.
--Her bölgenin kendine has hastalıkları vardır. Bunlar iyi belirlernmeli ve bu hastalıklar daha ön planda olmak üzere aşılamalar zamanında ve kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.
--Önemli olan her aşıyı yapmak değil uygun aşıları yapmak ve maliyetide iyi planlamaktır.

Umarım sürünüz hiçbir hastalığa yakalanmaz diyerek yazımı bitireyim .. Kolay gelsin...


EmoticonEmoticon