Kimliğimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Nüfus cüzdanınızı kaybettikten sonra çok üzülmeyin Önemli olan kaybetmiş olmanız değil bu dakikadan sonra ne yapacağınızı biliyor olmanız.
 Onun için bu yazımızı okumanızda fayda var.
Nüfus cüzdanınızı kaybettiğinizi anladığınız anda yapmanız gereken ilk şey bağlı bulunduğunuz polis merkezine gitmek olmalıdır. Burada nüfus cüzdanınızı kaybettiğinize dair bir tutanak tutturuyorsunuz ve yanınıza 2 adet resim alarak ikamet ettiğiniz mahallenin muhtarlığına gidiyorsunuz. Bu resimler son 6 ay içinde çekinilmiş resim olmalıdır.
Resimler birbiriyle aynı olmalıdır.
 Bu arada muhtarlığa giderken sizi tanıtacak başka bir belge ile gitmelisiniz. Bu belge, ehliyet, evlilik cüzdanı,paso, öğrenci kimlik kartı gibi belgeler olabilir.
 Muhtarınız size orada nüfus cüzdanı değiştirme belgesi tanzim ediyor (bazı muhtarlar para isteyebiliyor. Normalde para alınıyomu bilimiyom) ve bunu alıp herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz.
İlçe nüfus müdürlüğünden, muhtarlıktan aldığınız nüfus cüzdanı değiştirme belgesi ile yeni nüfus cüzdanınızı alabilirsiniz.
Tabi bunun cezası var. Yaklaşık 75 liraydı sanıırım. Eğer cezayı 15 gün içinde öderseniz yüzde 20 yada 25 daha ucuz oluyor yani 55 lira civarında bi para ödemeniz gerekiyor diye biliyorum.
Tabi bu işin yalnızca yeni kimliğinizi alma kısmıydı. Bir de bunun güvenlik kısmı bulunmaktadır. Kaybettiğiniz kimlik ile başınızın derde girmemesi, adınıza şirket kurulmaması, faturalı hat alınmaması, adınıza naylon fatura düzenlenmemesi için hemen bir gazeteye “Kimliğimi kaybettim, hükümsüzdür Ad Soyad” şeklinde bir ilan vermelisiniz.


Vergi Dairesine Nasıl Başvuracaksınız?

Gerçek kişiler, nüfus cüzdanlarının kaybolduğu veya çalındığını, bir dilekçe ile vergi dairesine bildirecek ve bu nüfus cüzdanı ile vergi dairelerinde mükellefiyet kaydı yapılmasının engellenmesini talep edecekler.
Bunun için; vergi mükellefi olanların bağlı oldukları vergi dairesine, olmayanların da herhangi bir vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Başvuru dilekçesi ekinde de; TC kimlik numarası belirtilmek suretiyle, nüfus cüzdanının kaybolduğu veya çalındığına dair gazete ilanı ile emniyet birimlerince düzenlenmiş belgenin aslı ibraz edilecek.


EmoticonEmoticon