Squash oyunu




Bir çok spor dalı gibi squash oyunu da şans eseri ortaya çıkmıştır. 19.yy. ortalarında İngiltere'deki Harrow okulunda öğrenciler tenis oynamak için kort sırasının kendilerine gelmesini beklerken, o sırada kortların dışında kalan duvarlar arasında raketleri ile toplara vurmaya başlarlar. Belki çıkardıkları gürültüden belki de kırdıkları camlar yüzünden çocukların bunu yapmamaları istenir. Bu durumun devam etmesi nedeni ile çocukların yumuşak yada "squash" tipinde bir top ile oynamaları uygun görülmüş. Bunun sonucunda çocuklar sert toplarla yapamadıkları hareketleri yapabildiklerini görürler. Bazı çocuklar için bu oyun o kadar çekici olur ki terkedilmiş binalarda veya evlerinde oynamaya başlarlar.
Yüzyılımızın hemen başlarında da Londra'daki Bath Club çok popüler olmaya başlayan bu yeni "squash" oyunu için kortlar inşa ettirir.
Diğer alternatif bir teori ise, oyunun, suçluların sonrasında Avustralya'ya yollandığı Fleet hapishanesinde yayıldığıdır.
I. Dünya Savaşı sırasında Londra'daki bazı sosyal kulüpler orijinal Bath Club ve Lord's kulüplerinin ölçülerini baz alarak kortlar inşa ettirmişlerdir. Bu ölçülerin kullanımı günümüze kadar ulaşmıştır. Ölçülerin aynı kalmasına karşılık kortların yerlerinde ve yapı malzemelerinde çok büyük farklılıklar olmuştur. Bazı yerlerde kortlar ısıtmalı havuzun hemen yanında rahatsız edici sıcak bir ortamda iken, bazı kortların duvarları da açık havaya baktıklarından rahatlıkla bronşite yakalanabilirdiniz. Tavan yükseklikleri ve duvar tipleri de uzun yıllar bir standarda oturmadı.
Başlangıçta oyun sadece eğlence olarak oynanıyordu. I. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra büyük şampiyonalar, ulusal ve uluslararası ligler başladı. 1929 yılında squash derneği kurulduğunda sadece İngiltere'de değil tüm squash oynayan ülkeler de aynı çatı altında toplanmış oluyordu.1969 yılında bu dernek Uluslararası Squash Federasyonu (International Squash Rackets Federation) bünyesine dahil edildi. Bu yeni federasyonun başlangıcında yedi kurucu üye ülke vardı. Bunlar; İngiltere, Yeni Zelanda, Pakistan, Güney Afrika, Hindistan ve Mısır'dır. Günümüze kadar ise bir çok ülke üyeliğe katılmıştır.
Arka duvarın camdan imal edilmesi birçok seyircinin maçları seyredebilmesini ve kulüplerin gelir elde etmesini sağlamıştır. Bu squash için ciddi bir aşama olmuştur. Tek taraflı bu cam kort daha sonra dört bir yanı cam olan kort şekline geliştirilmiştir. Böyle olunca 3000 seyirci kapasitesine ulaşılmış ve maçların televizyondan yayınlanması imkanı doğmuştur. Bu da sponsorluk imkanlarının artmasına, dolayısı ile de para ödüllerinin yükselmesine neden olmuştur. Bu yeniliklerin squash'a getirdiği canlılık göz ardı edilemez ama diğer taraftan para ödülünün fazlalığı, oyunu birasına oynandığı günlerden çekip çıkarıp kurallarına uyulması gereken acımasız bir rekabete sürüklemiştir.
Squash'ın patlama yapmasındaki önemli nedenlerden biri de son yıllardaki sağlıklı ve fit olma diğer taraftan da daha çok boş zamana sahip olabilme isteğidir. Bir çok kişi squash'ı fit olmak için ideal bulmaktadır. Düz koşu yerine bir kortta top peşinde olmanın daha eğlenceli olduğu fikri ile beraber hava durumu kısıtlamasının da olmaması bir kolaylık sağlamaktadır. Tüm dünyada yaygın olan squash, ülkemizde de hızla yayılmaktadır.


EmoticonEmoticon