Gizli Klasör Yapma

Merhaba Arkadaşlar, bugün size önemli olan dosyalarınızı sizden başkası ulaşmasın diye nasıl gizli hale getirebiliriz konusuna değineceğim. 

Yani dosyalarınızı gizli hale getireceğiz beraber. Öncelikle illk yapmamız gereken belge, resim gibi gizli hale getirmek istediğimiz dosyaları yeni bir klasör açarak onun içine koyalım. birden fazla dosya, resim, belge, videolar filmler ne varsa koyabilirsiniz. Sonrasında bu klasörü saklamak istediğimiz yere taşıyalım. Örneğin Belgelerim klasörünün içindeki başka bir klasörün içine . Sonrasında yapacağımız işlem ise Dosylarımızı topladığımız klasörün üstüne sağ tıklayarak açılan pencerede üst tarafta yazan genel segmesine geçip en alttaki gizli kutucuğuna tik koymamız gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra uygula butonunu tıkladığımız da klasörümüz gözükmüyecek. Ve o pencereyi tamam deyip çıkalım. Sonrasında gizli klasörümüzü koyduğumuz Belgelerim ve koyduğumuz klasörün içine girelim. Ve gizli oluşturduğumuz klasör gözükmüyor artık. Tekrar gizli klasörü eski dosya haline getirmek isterseniz burdan ilgili konuya ulaşabilirsiniz. Hadi kolay gelsin.
Daha iyi anlamanız için video çektim videoyuda izleyebilirsiniz...


Gizli Dosyaları Normal Dosya Haline Getirme


Merhaba Arkadaşlar,
Bugün bilgisayarımızda bulunan gizli dosyalar hakkında konuşacağız. Öncelikle herbilgisayarda olduğu gibi sizin bilgisayarınızdada gerek sistem dosyaları olsun gerek başka dosyalar olsun gizli dosyalar bulunmaktadır. Bu dosyaları önceden kendimizde gizli dosya hale getirmeyi anlatmıştım Şimdi bunları nasıl tekrar normal eski haline getirebileceğimize değineceğim. Öncelikle ilk yapmamız gerekenlerden biri gizli dosyamızın bulunduğu dizinimizi açmalıyız. O dizinimizi açtıktan sonra klasör seçeneklerini bulmalıyız. Windows 8 de pencerenin üst kısmında bulunuyor. Burdan gizli dosyaları göster diyerek gizli dosyalarımızı görünür bir hale getirebiliriz. Bunu daha iyi anlamanız için video hazırladım aşağıdan youtube videomu izleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.
Takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.




Dosyaları Kökten Silme

Merhaba arkadaşlar, bugün istemediğimiz dosyları kökten silmeyi anlatacağım, bu dosyalar geri dönüşüm kutusuna uğramadan direk silinecekler bidaha geridönüşüm kutusuna gidip sil demek zorunda kalmıcaksınız. Öncelikle ilk yapacağımız silmek istediğimiz dosyamızı bulmak. Tabi ben uygulamalardan programlardan bahsetmiyorum, kısayollar office belgeleri word , excel yazılarımız gibi, yada resim müzik, videolar, filmlerimiz gibi dosyalardan bahsediyorum. Uygulamalara sonra değineceğim de kısaca şunuda söylemeden geçemeyeceğim denetim masasından program ekle kaldırı kullanarak yüklü olan dosyaları seçerek kaldır dememiz uygulamamalarımızı kaldırmak için kullandığımız yöntemdir. Ama bizim word dosyalarımız excel resim video gibi dosyalarımız program ekle kaldırda bulunmaz. Bunlar bizim dosyalarımızın içindedir. Biz kaldırmak silmek istediğimiz dosyamızın bulunduğu yere gideceğiz öncelikle. Sonrasında dosyamızın üzerine gelip sol ile bir defa tıklayacağız. Sonrasında klavyemizden Shift e basılı tutarak Delete tuşuna basacağız. Ve dosyamız geri dönüşüm kutusuna uğramadan silinecektir. Daha iyi anlamanız için aşağıda video var onuda izleyebilirsiniz. Bu şuana kadar windows 8 de dahil olmak üzere windows un şimdiye kadarki tüm sürümlerinde geçerlidir. 


Resimleri Yeniden Boyutlandırma


Arkadaşlar Merhaba, Bugünde resimlerimizi nasıl yeniden boyutlandırabiliriz, nasıl küçültürüz yada büyütürüz konusunu irdeleceğim. Bunun içinde herkesin yani eline bilgisayar almış, yada hiç bilmese dahi bilgisayarda painte bir defa girmiştir herkes. Zaten ilk öğrendiğimiz painttir . Yani okulda bilgisayar dersinde ilk painti açtırıp arkadaşlar burdan resim çiziyoruz bakın her renk var aha burayı tıklayınca kalem oluyo aha burdan da silgi oluyo artı tuşuna basınca silginiz büyüyo diye hocalarımız demiştir. Tabi biz daha yeni bilgisayarımızı elimize almışsak vay be adamlar ne yapmış falan dedik yani o yıllarımızda . Ağaç çizdik sonrasında ev çizdik içini doldurduk ve de güzel olmuştu dimi. Neyse bunları yaptık ama bugün öğrendiğimizle resimlerimizi daha büyük boyutlardan küçük boyutlara indirmeyi öğreneceğiz. Twitter da yada başka sosyal sitelerde resim çok büyük lütfen daha az boyutta bir resim koyun yazısıyla karşılaşmıştır çoğumuz işte bu yöntemler o istediğiniz resmi oraya koyabileceksiniz artık. Artık anlatmaya başlayayım yavaştan. Öncelikle ilk olarak küçültmek istediğimiz resmi seçiyoruz. Sonrasında bu resmin üzerine sağ tıklayıp açılan seçeneklerden  düzenle yi seçiyoruz. Resmimiz paint olarak önümüze gelmiş oluyor sonrasında ise üstteki seçeneklerde yeniden boyutlandır diye bir simge var , iki kare üst üste biçimde bir simge bu ona tıklayarak açılan ayarda resmimizin en boy oranını ayarlıyoruz. Sonrasında resmimizi farklı kaydet diyoruz ve yeni resmimiz oluşuyor. Daha iyi anlamanız için bunu videolu olarak anlatmaya çalıştım , aşağıdaki videodan daha ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.




Masaüstü Arkaplanınızı Belirlediğiniz Sürede Değiştirmek

Masaüstünüz bilgisayarı açınca ilk karşınıza çıkan ekrandır. Herzamanda önünüzde sonuçta. Hep aynı resmin olması bazen sıkabilir sizi, değiştirme gereksiminde kalırsınız aradabir.
Ama bunu siz yapmadan belirlediğiniz bir süre içinde kendi kendine değişmesi daha güzel olur diye düşündük ve bunun nasıl yapılacağını videolu anlatımla anlatmaya çalıştık.
İlla ben değiştircem derseniz size kısa bir yol da vereyim. Masaüstünüze sağ tıklayıp gelen seçeneklerden
Sonraki Masaüstü arka planı seçeneğini seçtiğinizde arkaplan resminizin değiştiği göreceksiniz.



Videomuzu en anlaşılır düzeyde anlatmaya çalıştık, yani yeni başlayan bile rahatlıkla yapabilmesi için oldukça açarak anlattık. Umarım anlaşılmıştır. İyi seyirler,,,

Ehliyet Nasıl Alınır?

Arkadaşlar bugün size baştan sona ehliyet alma presedürünü anlatacağım. Öncelikle merak edilen sorular ve cevaplarıyla başlayayım.

Ehliyeti en erken kaç günde alırım?
Ehliyet almadan önce merak edilen ilk sorulardan biridir bu soru. Aslında bu sorunun cevabı sizin önünüzde ki yeni açılacak kursun nezaman başladığına, kursta en yakın sınav için yerin olup olmadığına , istenilen belgeleri ne kadar çabuk tamamlayıp kursa kayıt olmanıza bağlıdır. Diyelim ki herşey yolunda gitti. Bugün kaydoldum kurs bir hafta sonra başladı, kurslar gittiğiniz yere  göre değişir. Benim kurs yerim mesela 3 hafta sürdü hafta içi hergün saat 5 ten 7 bucuga kadar üç ders vardı. Neyse 3 haftanın sonunu zaten sınav tarihine göre ayarlarlar. Yani o hafta sonu pazar günü sen sınava girersin . Tabi bu yazılı sınavdır. Bu sınav 2 hafta içinde açıklanır yaklaşık. ve sonrasında senin direksiyon kursun başlar. Benim kurs bir hafta sürdü 5 gün 1 bucuk saat araba kullandım. Arabayı kullnırken yanımda sadece öğretmen vardı yani iki ders (bir bucuk saat sadece sizin) tabi bu gittiğiniz kurs yerine bağlı . Bazıları üç beş kursiyeri araba doldurup bir tur biri bir tur diğeri diye sürdürüyolar. Bu tamamen yanlış saçma sapan bir uygulamadır. Kursa kayıt olurken bunu sakın unutmayın sorun yalnız mı kullanacaksınız ve kaç saat araba kullandırcak size kesin olarak öğrenin yoksa çok aldanırsınız birşey öğrenemezsiniz. Ve o durumda olursanız sonuçta araba kullanmayı bilmeyen birinin arabasında bulunduğunuzdan hayati bir tehlikeyle karşı karşıyasınız. Neyse bunları soruya cevap verdikten sonra açıklayayım. Yazılı sınavın üç hafta sonrasında direksiyon sınavı olur ve sonrasında bir haftaya açıklanır kurs yerinden dosyanızı alır o gün içinde paranızı yatırıp ehliyetinizi alablirsiniz. Yani ortalama 2 ayı buluyo tam ehliyetinizin elinize geçmesi.
Ehliyet Kursuna Kayıt Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle arkadaşlar kayıt olcağınız kursu sorun soruşturun. Mutlaka bilen vardır. Bir kaç kurs yerini gezin ve size neler gerekli ve nelere ne kadar para verceğinizi öğrenin. Sonradan şuda vardı şu kadar paraydı sözüyle karşılaşmak istemiyorsanız iyice neye nekadar ödeceğinizi öğrenin. Çünkü şuan bile bazı kurlar dosya parası adı altında para alıyolar, bazılarıda başka bahanelerle başka paralar istiyolar. Yok senin adına ödedik biz diyolar, böyle dediklerindede fişinizi adınıza kesilmiş faturanızı isteyin bakalım size sizin adınıza kesilmiş fatura yada fiş gösterebiliyolar mı ?
Bazı kursyerleride hiç eğitim vermiyolar, size cd veriyolar ordan izliceksiniz diyolar, böyle birşey yasal olarak kesinlikle olağan birşey değil , böyle durumda  o kurs yerini şikayet edin başka birilerini kandırmasın.
Sonrasında kaç saat arabayla eğitim verdiklerini öğrenin ve bunu yazılı bir şekilde onaylayıp vermesini isteyin sonrasında eğitiminizi tam vermediğinde önüne sürersiniz. Size abartıyorum gibi gelebilir ama piyasada böyle yapan çok kurs yeri var. Ehliyet alırken farkedeceksiniz dediklerim gelecek aklınıza.

Ehliyet Kursuna Kayıt Olurken Gereken Belgeler
12 Tane fotograf
İkametgah
Öğrenci belgesi yada Diploma
Sağlık Raporu ( gözlük yada lens kullanıyosanız yazdırın rapora)
Kan grubu kartı
Nüfus Cüzdanınızın fotokopisi
Adli sicil kaydı

Sağlık belgesini alırken aile hekimleri önceden veriyodu artık veremiyolar ama bazı sağlık ocakları hala veriyo bulursanız veren ordan alın yoksa devlet hastanesinden herbölümü tek tek gezerek alıyo yok onuda yapmıcam diyosanız özel tıp merkezinde en ucuz veren 25 tl biliyom o civarlarda alabilirsiniz.
Adli sicil kaydını hükümet konağından alabilirsiniz.
Öğrenci belgesini okulunuzdan alabilirsiniz.
Kan grubu kartınıda sağlık belgesi aldığınız yerden alın.
İkametgahı muhtardan yada nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.
Fotoğrafıda fotoğrafçıdan alın :)))

Ehliyeti Trafiğe Başvurduğumuz Günde Alabiliyormuyuz?
Evet ben vergi dairesine parayı yatırdım sonra trafiğe geçtim dosyayı verdim yarım saat içinde bana verdiler ehliyetimi.

Kurstan Dosyayı Aldıktan Sonra Ne Yapacaksınız?
Dosyayı aldıktan sonra kursla bir işiniz kalmamış demektir.
İlk önce internetten
http://www.bursa.pol.tr
ye girin tabi ben bursayı örnek verdim. Sizin bulunduğunuz ilin polis sitesine gireceksiniz. O sitede sürücü belgesi için online işlemler var yada buna benze birşey yazar. Sonrasında internetten randevu alacaksınız. Ve aldığınız gün randevu saatinde önce vergi dairesine yada ziraat bankasına ehliyet harcını yatıracaksınız.
 2013 yılı için ehliyet harcı 333,60 tl dir. Bunu yatırdıktan sonra, trafiğe geçeceksiniz. Randevu saatiniz geldiğinde parmaklarınızın izi alınacak. Dosyayı teslim edeceksiniz. Bazı yerleri imzalatcaklar. Telefon numaranızı isteyecekler. Başkada birşey sormadılar bana. Bide 2013 yılı için ehliyet kart ücreti 101 tl idi onu isticekler. Onuda verdikten sonra bekleyin dicek. Benim kartım yarım saat içinde hazır olmuştu ve sonrasında sizi çağırıp kartı verecekler. Artık randevulu sistem olduğundan çok kalabalık olmuyor ve ehliyetiniz hemen çıkıyor. Hadi hayırlı olsun kazasız belasız güle güle kullanın.(söylediğim paralar B sınıfı ehliyet yani Araba ehliyeti için diğerlerine başka tarife uyguluyolar haberiniz olsun.)


B sınıfı ehliyet kurs ücretleri 2013-2014
Kurs ücretleri 400 tl ile 700 tl arasında değişiyor. Adamın tipine göre söylüyolar bazı kurs yerleri.
Siz araştırın hangisi hoşunuza giderse onu seçersiniz.

Kolay gelsin.


Cv Hazırlamak


Güzel bir cv hazırlamak, iş dünyasına atılmadan önce yapılması gereken ilk işlerden biridir.
Sonuçta iş verenin ilk sizin hakkınızda bilgi edinebileceği yazılı belgedir bir nevi. Peki bunu hiç umursamayan şirketler varmıdır sizce ? Bence orda yazanlardan çok insanın insanlığıdır önemli olan. Cv ye yüzlerce sertifika eklenebilir sonuçta. Yani parayı veren sertifika alabiliyor günümüzde. Parayı ver kursa gel istersen dinle istersen dinleme sonuçta sertifikanı kuşe kağıda basıp verecekler eline. Bu nekadar doğru bilemiyorum ama yanlış olan birtakım şeyler olduğuna inanıyorum. Sertifikayı bikere önüne gelen verememesi lazım . Sonrasında ise o sertifikanın alım süresinde bir sınav uygulaması ve yeterlilik derecesi belirten bir sertifika olmalı. Ve sertifikalar ömür boyu geçerli olacaksada yeni gelişmeleride o kişiye aktarmak için belli sürelerde kısa eğitimlerle sertifikalar güncellenmelidir. Daha sertifika ile konuşulacak çok konu var ama konumuz CV.
Cv hazırlamak için öncelikle CV nin neden hazırlandığını , hazırlayanın bilmesi gerek. Cv işverenin yada CV yi isteyen yerin sizin hakkınızda kısa bir özgeçmiş olarak bilgi sahip olması, sizle konuşmadan önce az çok nasıl bir eğitim hayatından geçmişsiniz, nasıl yaşamışsınız öğrenmek amacıyla hazırlanır ve istenir.
Cv örneğine bakalım hangi başlıklar var.
Örnek bir cv


Kişisel bilgileriniz


·         İsim:
·         Doğum Yeri:
·         Doğum Tarihi:
·         Uyruğu:
·         Medeni Durumu:
·         Askerlik Durumu:
·         Ehliyet:   


İş deneyimleriniz

Öğrenim Durumu
...
...
...
...



Yabancı dil düzeyi


Bilgisayar düzeyi

Habiler

Hedef


yazımızın devamı güncellenecektir kısa bir süre sonra.

iPad Air / iPad Mini Türkiye Fiyatları

 Apple air i diğer ülkelerde satışa sunmuştu. Ama biz üvey oğlan gibi hep sonradan aaa sende vardın dimi, al bakalım bir yerin şişmesin. Al oyna sende diyo. Ya kardeşim bizede aynı zamanda sunsana .
Neyse zaten sadece apple da yapmıyoki bu işi genelde öyle alışkanlıktan olsa gerek demek ki.
Ne demişler alışmış kudurmuştan beterdir.

Apple ın tr magazası yakın zamanda açılmıştı hatırlarsınız. Ordan okuduğumuz bilgiye göre 27 kasımdan sonra Türkiyeye geliyomuş. Çok sevindik dört gözle bekliyoduk. Yani ben beklemiyodum ama bekleyenler vardır. Vardır değil kesin var. Napalım bende dahil teknoloji  meraklısı bir insanım. Ama bizim asıl merak ettiklerimizin arasında hatta en önemlilerinden biride FİYATI. Yani yalan mı? Fiyatını daha çok merak ediyoruz. Ya öerak da denmez ama kesemize uyuyomu diye bakarız genelde. Aslında elimizde para olmasada alırız memleket olarak değilmi? Hatırlıyorumda ilk iPhone 4 geleceği zaman hava alanında kuyruk oluşmuştu onu almak için çılgına dönmüştü canım insanlar. Çok uzatmıyacağım bunun gibi daha çok örnek var hayatta. Neyse size fiyatları vereyim alttada hangisi işinize daha çok yarar cebinize uyarsa onu alırsınız. Ama tavsiyem biraz bekleyim ilk gelen seri 300 gaymeye yakın hava parasıyla geliyo yanında işte havası söndükçe düşüyoda düşüyo.

iPad Air WiFi

16 GB iPad Air: 1.249 TL
32 GB iPad Air:1.499 TL
64 GB iPad Air:1.749 TL
128 GB iPad Air:1.999 TL
iPad Air WiFi + 3G
16 GB iPad Air: 1.599 TL
32 GB iPad Air:1.849 TL
64 GB iPad Air: 2.099 TL
128 GB iPad Air: 2.349 TL

Vermişken iPad mini ninde fiyatlarını vereyim dedim . Son zamanda herşeyin mini si tutuluyo. Örneğin minicooper :))
Buyrun sizi minipad ilgilendiriyo şuan biliyorum altta fiyat listesi.
Güle güle kullanın ;)

iPad Mini WiFi
16 GB iPad Mini: 999 TL
32 GB iPad Mini: 1.249 TL
64 GB iPad Mini: 1.499 TL
128 GB iPad Mini: 1.749 TL
iPad Mini WiFi+3G
16 GB iPad Mini: 1.349 TL
32 GB iPad Mini: 1.599 TL
64 GB iPad Mini: 1.849 TL
128 GB iPad Mini: 2.099 TL

Buda tanıtımdaki fiyatlatı bakın bakalım bize farklı tarife mi uyguluyolar.
iPad air ABD fiyatları

Facebook u Tamamen Silme / Kaldırma (Resimli Anlatım)

Facebook u Komple Silme / Kaldırma
Facebook hesabınızı tamamen silmeyi anlatacağım bugün. Facede sizin arayarak bulmanız çok zor oluyor. Dondur butonu hemen gözüken bir yerde ama hesabı sil butonunu bulmanız biraz uğraşlı. Onun için resimli bir anlatım hazırladım umarım silmek isteyenlerin işini kolaylaştırırım.


Arkadaşlar bazen sıkılırsınız , face den nefret etmeye başlarsınız yada Facebook sizin gizliliğinizi yeteri kadar sağlayamaz, profilinizi biri çalar yada bir virüs girer sizin adınıza arkadaşlarınıza istemediğiniz şeyler gönderir ve kapatmak silmek istersiniz ancak face illeti yapışmıştır yakanıza size yok arkadaşlarınızdan ali özleyecek yok fatma sizsiz napacak facebookta yok öyle le yok böyle olur siz eniyisimi dondurun der. Baktınız olmadı 15 gün içinde girin biz sizi tekrar aynı kaldığınız yerden devam ettirelim der. İşte dondurursunuz ikinci gün mail hesabınıza sizi özledik diye mail atarlar. Bu onbeş gün böyle devam eder. Neyse bunları hiç dert etmeden kökten facebook hesabını silmeyi göstereceğim. Ve bu facebook illetinden sonsuza kadar kurtulacaksınız.
 Şimdi ilk yapmanız gereken facebook hesabınızı açın sonra burayı tıkayınız. 


Karşınıza ilk verdiğim resim gelecek ordan Hesabımı sil kutusunu tıklayın ve hesabınızı silin.



Ve 14 gün içinde sakın tekrar girmeyin yoksa hadi gel sen ayrılma bizden diyip kaldığın yerden devam et diyolar. :)))) Boşverin facesiz hayat daha güzel. Face mi vardı önceden, face verdik boku çıktı!!!

Hadi kolay gelsin yorumlarınızı bekliyorum.



Büyük Adam Küçük Aşk



Büyük Adam Küçük Aşk filmiŞükran GüngörDilan ErçetinFüsun DemirelYıldız Kenterİsmail Hakkı Şen'in gibi ozamanın sağlam kadrolarının rol aldığı 2001 yapımı güzel bir filmdir. Şükran Güngör den dolayı izlemiştim ben. İyikide izlemişim tavsiye ederim. 2001 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivalinde bu film 5 dalda aday olmuştur ve tamamında ödül almayıda başarmıştır. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde ise Yılın En İyi Türk Filmi kategorisinde aday gösterilmişti ama ödülü alamamıştı hangi film almıştı şuan hatırlamıyorum.

Filmin Konusuda bütün yakınlarını kaybeden küçük  kız Hejar (küçük kız kürt) ve bir yargıç emeklisi olan Rıfat Bey'in( rıfat beyi Şükran Güngör oynamıştır)  İstanbul'da ki evinde karşılaşmaları ve gelişen öyküleri konu alıyor. Küçük bir Kürt kızı olan Hejar bir akrabası tarafından bir avukatın evine bırakılır. Dedesidir onu bırakan. Ancak bu evde kalan iki örgüt militanı, polisin baskını sonucu öldürülünce tabi avukatta arada gider Hejar karşı daireye, cumhuriyet ilkelerine son derece bağlı emekli bir hakim Rıfat Bey'in evine kaçar. Aslında kapı açıktır içeriye girer Ve sonrasında, hiç Türkçe bilmeyen Hejar ile hiç  Kürtçe bilmeyen Rıfat Bey aynı evdedir. Rıfat beyin hizmetlisi sayesinde olaylar biraz daha anlaşılır olur. Devamını anlatmayayım izlemek isteyenler filmin sonunu merak edebilirler.



BüyükFilmin Kazandıkları Ödüller
2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En iyi film (Handan İpekçi)
2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En iyi senaryo (Handan İpekçi)
2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En iyi yardımcı erkek oyuncu (İsmail Hakkı Şen)
2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En iyi yardımcı kadın oyuncu (Füsun Demirel)
2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali - Jüri Özel ödülü (Dilan Erçetin)
2001 Kahire Uluslararası Film Festivali - En iyi senaryo (Handan İpekçi)
2001 Kahire Uluslararası Film Festivali - Gümüş Piramit (Handan İpekçi)
2001 Köln Akdeniz Film Festivali - En iyi senaryo (Handan İpekçi)
2003 Uluslararası İstanbul Film Festivali - Ulusal Yarışma Halkın Tercihi ödülü (Handan İpekçi)




Sentinel Island (Helikoptere Ok Atanlar)



Çoğumuz böyle bir adadan , hatta günümüzde böyle 50-100 kişilik kabillerin yaşadığını bilmiyoruzdur. Haberlerde helikoptere ok attılar diye çıktığında öğrendik belkide bu kabileyide.
 Dünyanın kalanından izole yaşamak aslında bunların ki!
Palawalar gibi uzun yıllar (tahminlere göre 60 bin yıl) dünyanın kalanından izole yaşamış  bir grup insan, Hindistan’ın güneyindeki Andaman adalarınından Kuzey Sentinel adasının halkı. Sadece birkaç yüz kişiler. Onlara Sentinelliler deniyor, kendilerine ne dediklerini bilmiyoruz.



Aslında bu ada uluslar arası hukukta hindistanın ama hindistan 1997 de bu adadakileri kendi hallerine bırakmaya karar vermiş ve o günden bu gününe hala daha adaya giden gelen yok. Arkadaş insan bi dışarı açılmazmı aynı yerden sıkılmazmı ne yapıyolar ne ediyolar anlam veremiyo insan.
Neyse 2004 de Tsunami olunca Hindistan hükümeti gidin bakın bakayım öldüler mi kaldılar mı bunlar diye helikopter göderiyo, işte o helikoptere de bunlar ok fırlatıp hala ölmedik karışmayın bize mesajı gönderiyolar bir nevi. Sonralarda 2007 yılında balıkçı teknesi kıyılarına çok yaklaşıyomu napıyosa bu balıkçıları öldürüyolar. Zaten en büyük özellikleri adaya giren sağ olarak geri çıkamıyo. Helikopterle bakınca bu balıkçıları bir çukur açıp içine gömdükleri görülmüş.
72 kilometre büyüklüğünde adada domuzlar varmış, yani domuzla beslendikleri biliniyo. Adaya yaklaşmaya çalışanlar kıyıya hediye eşyalar koymuşlar. Bu eşları alıyolarmış adadakiler. Bigün domuz koymuşlar domuzu öldürüp gömmüşler. Ne hikmettir bilmem ama sanırım zamanında bi badire atlatmış olacaklar ki salgın hastalık olabilir , dışarıdan adaya canlı giremez diye koyu bir kuralları var. Aslında bi yandan da haklılar zamanında başka yerlileride hep salgın hastalıklarla kökünü kurutmuşlar. Bunlar 60bin yıldır o adada yaşadıkları düşünülüyo. Zamanında sular yükselmeden önce yürüyerek adaya gelmişler ve sular yükselince de orda kalmışlar diye düşünülüyo. İşin ilginç tarafı aslında istense oraya zorla girilir . Yani adam üstüne giyer kurşun geçirmez yeleği ( ok da geçirmez artık o yelek yani) alır eline silahını çatır çatır girer. Adaya girse napacakki ? Böylesi iyi dünyanın böyle insanlarada ihtiyacı var.
Valla onları sabırlarından dolayı tebrik etmek istiyorum. Bu adamlar hep olanla yetinmişlerki hiç dış dünyaya çıkıp bir arayış içinde olmamışlar.


North Sentinel Island , 11.566144,92.245116