İyi Bir Aşılama Nasıl Yapılır?


Aşılama aslında koruyucu hekimliktir. Ve hasta etmemektir önemli olan hayvanlarımızı. Öncelikle aşıamayı niçin yaparız sorusunu sorduğumuzda aldığımız cevap hastalıklardan korunmak içindir herzaman. Aşıyı şüphesiz herkes  hastalıklardan korunmak için yapar. Ama unutulmaması gereken bazı önemli noktalar vardır aşılama yaparken . Öncelikle aşılama yapılacak hayvanın taşıması gereken bazı özellikler vardır göz ardı edilecemeyecek derecede önemli özelliklerdir bunlar. Aşıların bazıları %100 etkili iken bazı aşılmalar ise sadece hastalığın etkinliğini azaltmaktadır. İşte burda devreye giren şey ise iyi aşılama yöntemleridir.
--Öncelikle aşılama yapacağımız hayvanın bulunduğu ortam çok önemlidir. Mümkün olduğunca stresten az, rahat, temiz ve istikrarlı bir ortamda bulundurulması lazım.
--Hayvanlar aynı yaş grupları aynı ortamda olacak şekilde barındırılmalıdırlar.
--Taze, kaliteli yemler ve konsantre yemler verilmeli önlerinde temiz su bulundurulmalıdır.
--_--Önem verdiğimiz konulardan biride hatta en önemliside herhangibir klinik belirti, bulaşıcı hastalık riski taşıyan ve başka ahırdan gelen hayvanlar hemen ayrılmalıdır sürüden ve diğer hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
--Sineklerle uygun mücadele yöntemleri seçilip belirli dönemlerde uygulanmalıdır.
--Haşerelerin kontrolü yapılmalıdır.
--Yemler temiz ve kapalı ortamlarda depolanmalıdır.
--Dışardan gelen hayvanlara önce karantina uygulaması yapılıp , sonrasında uygun muayenelerle kontrol edildikten sonra sürüye katılmalıdırlar.
--Tetanoz aşısı yaparken özellikle tetanoz toksoid aşı ve antitoksini karıştırılmamalıdır.
--Aşılar artı 1 ile artı 4 dereceler arasında muhafaza edilmeli ve soğuk zincir kırılmamalıdır.
--Her bölgenin kendine has hastalıkları vardır. Bunlar iyi belirlernmeli ve bu hastalıklar daha ön planda olmak üzere aşılamalar zamanında ve kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.
--Önemli olan her aşıyı yapmak değil uygun aşıları yapmak ve maliyetide iyi planlamaktır.

Umarım sürünüz hiçbir hastalığa yakalanmaz diyerek yazımı bitireyim .. Kolay gelsin...

Taylara Uygulanacak Aşı Programı

Ülkemizde Taylarda görülen en önemli hastalıklar
Tetanoz
Kuduz
Sakağı
Influenza
Equine Herpes Virus 1,4
Anthraks
vardır.

Bunlar üzerinde aşılamamıza yoğunlaşacağız.
Öncelikle
6 Aylık olunca Kuduz aşısı, Tetanoz, Influenza, EHV 1,4 ve Sakağı Aşıları
7 Aylık Influenza, EHV 1,4 ve Sakağı aşıları
12 Aylık olunca Influenza, EHV 1,4, Kuduz aşıları
6 aylık aralıklarla Sakağı , Influenza , EHV 1,4 ve Tetanoz aşıları tekrarlanmalıdır.
Kuduz aşısı heryıl tekrarlanmalıdır.

Gizli Dosyaları Görünür Yapma


Merhaba arkadaşlar, bugünkü konumuz gizli olan klasörleri nasıl görünür hale getirebileceğiz onu anlatacağım. Öncelikle gizli dosyalar normal klasör ayarları eğer gizli klasörleri gösterme olarak ayarlı ise gizli olan dosyalarımız klasörümüzde görünmezler. Bunun için yapmamız gereken klasör seçeneklerine gidip ordan gizli dosya ayarlarından gizli dosyaları göster seçeneğini seçip gizli doyaları görünür hale getiririz. Daha açıklayıcı olsun diye video hazırladım aşağıda bulunan videodan gizli dosyaları görünür hale getirmeyi izleyebilirsiniz.
Bu video windows 8 de anlatılmıştır diğer windows sürümlerindede hemen hemen aynıdır. Önemli olan takip ettiğimiz sıradır kendi windows sisteminizdede aynı yerleri bularak uygulayabilirsiniz. Hadi kolay gelsin.





Ekim Ayı İsmini Nereden Almıştır?

12 ayınızdan Ekim ayının isminin nereden geldiğini merak edip araştırdığımda aslında ekmek den ekim haline gelmiş.Ekim, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 10. ayı olup 31 gün çeker.
Bizim ülkemizde, Atatürk devrimine değin Sümer-Babil-İbrani-Süryani-Arami ad Tişri den gelme Teşrin-i Evvel olan ayın adı Cumhuriyet'ten sonra da İlk Teşrin, İlkteşrin ya da Birinci Teşrin, Birinciteşrin olarak kullanılmıştır, 10 Ocak 1945'te kabul edilen 15 Ocak 1945'te yürürlüğe giren ve dört ayın adlarını değiştiren yasa ile ayın adı Ekim Ayı olarak kondu. Türkçe "ekme" eyleminden türemiş ekim ayının ismi, hani bu ayda ülkemizde tarlaların sürülüp ekildiği ay ya ondan ekmeden ekim ekme anlamındadır.

Anadolumuzda bu ay için "Gazel ayı" dendiği de biliyorum, "gazel" "kuru yaprak" anlamına geliyomuş. Ekim ayında aklımızda canlanan yaprakların dökülmesi genelde. Bu ay için "Avara" diyenler de vardır. Gagauzca ( gökoğuzca, Moldovadaki gagauz yerli özerk bölgesinde yaşayanların dilidir) gibi Türkçenin kimi lehçelerinde bu aya "kasım" denir. Bu fark; Julien yöntemi Güneş takvimi ile Gregorien yöntemi Güneş takviminin bu yüzyıl (20.yy) için 13 gün farkı olmasından dolayıdır. "Kasım" adı "Yahya" peygamberin takma adı olduğundan, Gagauzlar ( gökoğuzca, Moldovadaki gagauz yerli özerk bölgesinde yaşayanlar) bu iki Güneş takviminin gün farkından dolayı, "kasım" adını bu aya daha yakın olarak görüp onun için demişlerdir.

Ekim ayının  İngilizce karşılığı da "October" demektir, Latince de 8 anlamına gelen "octo" dan gelir bu. Aylara bölünmemiş kış süreci, Ocak ve Şubat arasında bölünene kadar eski Roma takviminde Ekim ayı 8. aymış.