Sentinel Island (Helikoptere Ok Atanlar)



Çoğumuz böyle bir adadan , hatta günümüzde böyle 50-100 kişilik kabillerin yaşadığını bilmiyoruzdur. Haberlerde helikoptere ok attılar diye çıktığında öğrendik belkide bu kabileyide.
 Dünyanın kalanından izole yaşamak aslında bunların ki!
Palawalar gibi uzun yıllar (tahminlere göre 60 bin yıl) dünyanın kalanından izole yaşamış  bir grup insan, Hindistan’ın güneyindeki Andaman adalarınından Kuzey Sentinel adasının halkı. Sadece birkaç yüz kişiler. Onlara Sentinelliler deniyor, kendilerine ne dediklerini bilmiyoruz.



Aslında bu ada uluslar arası hukukta hindistanın ama hindistan 1997 de bu adadakileri kendi hallerine bırakmaya karar vermiş ve o günden bu gününe hala daha adaya giden gelen yok. Arkadaş insan bi dışarı açılmazmı aynı yerden sıkılmazmı ne yapıyolar ne ediyolar anlam veremiyo insan.
Neyse 2004 de Tsunami olunca Hindistan hükümeti gidin bakın bakayım öldüler mi kaldılar mı bunlar diye helikopter göderiyo, işte o helikoptere de bunlar ok fırlatıp hala ölmedik karışmayın bize mesajı gönderiyolar bir nevi. Sonralarda 2007 yılında balıkçı teknesi kıyılarına çok yaklaşıyomu napıyosa bu balıkçıları öldürüyolar. Zaten en büyük özellikleri adaya giren sağ olarak geri çıkamıyo. Helikopterle bakınca bu balıkçıları bir çukur açıp içine gömdükleri görülmüş.
72 kilometre büyüklüğünde adada domuzlar varmış, yani domuzla beslendikleri biliniyo. Adaya yaklaşmaya çalışanlar kıyıya hediye eşyalar koymuşlar. Bu eşları alıyolarmış adadakiler. Bigün domuz koymuşlar domuzu öldürüp gömmüşler. Ne hikmettir bilmem ama sanırım zamanında bi badire atlatmış olacaklar ki salgın hastalık olabilir , dışarıdan adaya canlı giremez diye koyu bir kuralları var. Aslında bi yandan da haklılar zamanında başka yerlileride hep salgın hastalıklarla kökünü kurutmuşlar. Bunlar 60bin yıldır o adada yaşadıkları düşünülüyo. Zamanında sular yükselmeden önce yürüyerek adaya gelmişler ve sular yükselince de orda kalmışlar diye düşünülüyo. İşin ilginç tarafı aslında istense oraya zorla girilir . Yani adam üstüne giyer kurşun geçirmez yeleği ( ok da geçirmez artık o yelek yani) alır eline silahını çatır çatır girer. Adaya girse napacakki ? Böylesi iyi dünyanın böyle insanlarada ihtiyacı var.
Valla onları sabırlarından dolayı tebrik etmek istiyorum. Bu adamlar hep olanla yetinmişlerki hiç dış dünyaya çıkıp bir arayış içinde olmamışlar.


North Sentinel Island , 11.566144,92.245116

1 yorum so far

Dünyadan kendini soyutlamak bu olsa gerek !


EmoticonEmoticon