Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi resmen sona erdi haberi nasıl bir haberdir ya. Nabucco’dan geçecek gazı temin edecek olan Şahdeniz Konsorsiyumu’nun Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) üzerinde mutabık kaldıkları öğrenilmiş. Bu doğalgaz hattı sayesinde Türkiyede yaşayan bizlerin  doğalgaza ödediğimiz para neredeyse yarıya hatta dahada aşağıya düşecekti. Türkiye Avrupaya satacaktı bu gazı . Rusyaya rakip olacaktı . Bunu Almanlar bile Avrupalılar bile destekliyodu. Nolduda bianda iptal oldu. Yok yeterli gaz yokmuş diye laf dolaşıyo ortada. Böyle bi saçmalık mı olur ya.


Vatan’ın Enerji Bakanlığı ve Şahdeniz Konsorsiyumu kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Hazar doğalgazının yeni rotası belli oldu denmişti. Hazar Denizi’nden çıkarılan doğalgazı Avrupa içlerine hangi güzergah üzerinden taşınacağına dair tartışmalar vardı ve bunlar sona erip nasıl taşınacağına karar verilmişti. Azeriler, İngilizler, Norveçliler ve Türkler yeni hattın Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya üzerinden taşınmasına karar vermişti.
Buna göre inşaatına önümüzdeki yıl yani 2014 te başlanacak olan Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) gazı Avrupa’nın güneyinden satacaktı. Nabucco Projesi’nde ise gazın Bulgaristan üzerinden Romanya, Macaristan ve Avusturya’ya taşınması öngörülüyordu ve herşey planlanmıştı. 1320 kilometrelik bu hat ile yılda 20 milyar metreküp doğalgazı Hazar Denizinden Orta Avrupa’ya taşınacaktı.
TAP Projesi’nin Nabucco’ya göre 450 kilometre daha kısa olacağını dile getiren uzamanlar, “Boru hattı yanı zamanda Bosna- Hersek, Hırvatistan, Slovenya ve Karadağ ile de bağlantı anlaşması var. Bu yüzden Türkiye açısından da önemli bir avantaj sağlayacak” değerlendirmesini yaptı ve gerçekten önemli idi.
Yeni boru hattından ilk yıl 10 milyar metreküp doğalgaz taşınması bekleniyordu. Ancak ilave yatırımlarla bu rakamın yıllık 20 milyar metreküpe kadar çıkması mümkündü. Bu haberi böyle okumuştuk bugün gelinen nokta ise tam bir felaket. Uyanın millet bu proje çok büyük projeydi ve şuan fısssss diye gazı kaçtı. Hiç kimsenin haberi yok....Yazık..


EmoticonEmoticon