Kadınlar 'dram', erkekler 'aksiyon' seviyor

Atatürk Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada,kadınların erkeklere göre daha çok televizyon izlediği ve dizileri devamlı takip ettiği belirlendi.

 

 

Atatürk Üniversitesi’nde yapılan bir  araştırmada, kadınların daha çok "dram", erkeklerin ise "aksiyon" türü diziler  izlediği belirlendi.
 
Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yıldız Akpolat  başkanlığında, birinci sınıf öğrencileri Duygu Tosun, Adem Dündar, Duygu  Pınarbaşlı ve Kübra Gözcü, "Dizi İzleme Alışkanlıklığı ve Dizilerin Topluma  Etkisi" konulu anket çalışması yaptı.
 
Erzurum halkının dizileri seçerken nelere dikkat ettiğini ve dizilerden  ne derece etkilendiğini belirlemek amacıyla, kentte farklı semtlerde oturan  150’si kadın 400 kişiye anket uygulandı.
 
Cinsiyet, yaş aralığı, eğitim durumu, meslek, dizi izleme alışkanlığı,  günde ortalama kaç saat dizi izledikleri, hangi tür diziler izledikleri,  dizilerin popülaritesinin etkisi ölçülerek incelenen çalışmada, kadınların  erkeklere göre daha fazla televizyon izledikleri ve dizileri devamlı takip  ettikleri tespit edildi.
 
Kadınlar "dram" türü diziler izlerken, erkeklerin "aksiyon" filmleri  tercih ettiği belirlendi.
 
Öğrencilerden Duygu Pınarbaşlı,  "İnsanlar dizi izlerken neleri seçiyorlar? Dizilerde kullanılan sansürleri,  akıllı işaretleri dikkate alıyorlar mı?" sorularına cevap bulmak için araştırma  yaptıklarını söyledi.
 
Araştırmada kadınların dizileri daha çok takip ettiğini belirlediklerini  anlatan Pınarbaşlı, "Erkekler meslek durumundan dolayı daha düzensiz ve  21.00-00.00 saatleri arasında dizileri takip ediyor. Türlerine baktığımız zaman  ise erkekler daha çok polisiye, macera, bilim kurgu türleri, kadınlar ise daha  çok dram ve duygusal içerikli dizileri izliyor" dedi.
 
Duygu Tosun da dizilerin insanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu  belirterek, şöyle devam etti: "Dizilerin, gelişmekte olan özellikle lise dönemindeki gençlerin üzerinde  çok olumsuz etkileri var. İnsanlar, dizilerdeki oyuncuların giyim tarzlarını,  kişilik özelliklerini alıyor. Ev hanımları bile dizilerdeki karakterlerle  kendilerini bir tutmaya çalışıyor. Kadınlar günlük 6 veya 10 saat, erkekler 3-4  saat dizi izliyor."
 

 


EmoticonEmoticon