Behçet Hastalığı


İlk kez 1937 yılında Türk dermatoloji profesörü Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan Behçet hastalığı, ağızda ve genital bölgelerde yaralara (aft, ülser) ve gözde inflamasyona (iltihaba) yol açan kronik bir hastalıktır. Bazı hastalarda artrite (eklem iltihabı), damar iltihabı ve tıkanmalarına sindirim kanalında, beyin ve omurilikte inflamasyona da neden olmaktadır. Burada `iltihap` kelimesiyle anlatılmak istenen, “mikropsuz” bir iltihaptır.
Behçet hastalığı her hastada farklı bir tablo çizer. Behçet hastalığı'nın en sık bulgusu, dudak içlerinde, yanaklarda ve dilde görülebilen ağrılı ülserdir. Hemen hemen her hastada görülür. Ağızdaki ülserler ortalama 7-10 günde geçer, fakat bir süre sonra yenileri çıkar. Ağızdaki ülserler iyileşince yerinde iz bırakmazlar. Bazı hastalarda hastalık hafif seyreder ve yalnızca ağızda ve cinsel bölgede ülserler bulunur. Cinsel bölgede ülserler erkeklerde torbalarda (skrotumda), kadınlarda cinsel organın dudaklarında yerleşirler. Cinsel bölgedeki ülserlerin ağızdaki ülserlerden en önemli farkları iyileştiklerinde yerinde iz bırakmaları ve daha ağrılı olmalarıdır.

Göz ve damar tutuluşu erkeklerde daha sık ve ağır seyirlidir. Göz tutuluşu, tedavi edilmediği takdirde görmede azalmaya ve hatta geri dönüşümü olmayan körlüğe neden olabilir. Göz tutuluşu erken dönemde sessiz olabilirse de, ağrı, gözde kanlanma ve bulanık görme önemli bulgulardır. Ülkemizde her 10 Behçet hastasının 4-5”inde göz tutuluşu vardır. Yakınması olsun olmasın, Behçet hastalarının göz hekimi tarafından düzenli göz kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Behçet Hastalığı'nda her boydaki toplardamar ve atar damar tutuluşu görülebilir. Özellikle toplardamarlarda pıhtılaşma bozuklukları görülür. Genç bir erkek iseniz ve bacaklardaki toplardamarlarda yineleyen pıhtılaşmalar oluyorsa, mutlaka Behçet Hastalığı”nın araştırılması için bir romatoloji hekimine başvurunuz. Eğer bir Behçet hastası iseniz, bacak damarlarında pıhtılaşma olsun olmasın, kanlı balgam yakınmanız var ise zaman geçirmeksizin doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Behçet hastalarında akne diye bilinen iltihaplı sivilciler görülür. İltihaplı sivilceler sırt, omuz, kol ve bacak gibi normalde akne görmeye alışık olmadığımız yerlerde görülür. Sıklıkla bazı olgularda bacaklarda değişik büyüklükte ağrılı, sert kızarıklıklar (eritema nodozum benzeri lezyonlar), bazı olgularda kol ve bacağın yüzeyel damarlarında şerit şeklinde ağrılı kızarıklıklar ve bazı erkek olgularda yumurtalarda (testis) ağrılı şişlik olabilir.
Diz, ayak bileği ve bazı olgularda tüm eklemlerde ağrı ve şişlik gelişebilir. Fakat genelde eklemleri tahrip etmez. Behçet Hastalığı beyin dokusunda zararlanma ve menenjite neden olabilir (beyni saran zarların iltihaplanması). Beyin tutuluşu baş ağrısı, çift görme, konuşma bozuklukları, dilde peltekleşme, sağ veya sol vücut yarısında güçsüzlük gibi yakınmalar yapabilir. Behçet Hastalığı’nda bağırsaklar da hastalanabilir; ancak ülkemizde oldukça nadirdir.
Şiddetli bulgular genellikle ilk belirtiler başladıktan aylar, hatta yıllar sonra ortaya çıkarlar. Bulgular uzun bir süre devam edebileceği gibi, bir kaç haftada da geçebilir. Tipik olarak, bulgular görülür, kaybolur ve tekrar ortaya çıkarlar (alevlenme dönemleri).

 


EmoticonEmoticon